08-6300028 info@kakelhornan.se
Kundvagn
Antal varor 0 st
Summa 0 kr
  Varumärken

  Kökskakel - Sättning i kök

  kakel/kokskakel-sattning-i-kok

  Kökskakel - En sättningsguide

  kokskakel.jpg

  Kökskakel - kakel till köket samt en guide för sättning 

   

  Kaklet till köket hittar ni här(klicka)

  1) Uppskattning av materialbehovet för kökskakel:

  I köket mäter ni bredden gånger höjden på den yta ni vill sätta kökskakel på.

  En grundregel när det kommer till kakel är att räkna med ett ungefärligt spill på 10 % av upmätt yta för måttanpassningar och beskärning av kakelplattor.

  Kakel tillverkas i "batchar" och varje batch får en unik färgsättning, därför är det en god idé att spara ett par plattor utifall att ni får skador på kaklet i efterhand.

  Om ni tar in hantverkare är det en god idé att kontrollera samtliga kakelförpackningar för eventuella skador associerade med transport innan ni bokar hantverkare. Hantverkaren kommer att ta betalt för sin tid oavsett om han kan börja jobba eller inte.

  Här kan ni hitta de LIP produkter som behövs för sättning av kökskakel.

  Vår leverantör LIP har en bra förbrukningskalkylator när det kommer till att räkna ut hur mycket fixmassa och fogmassa som behövs till kaklet. Före beräkning bör ni veta vilket kakel eller klinker ni ska använda och hur många kvadrat som ska sättas.

  Kakel i kök

  Räkna ut

  Materialbehov

  2) Kontrollera väggen som ni ska sätta:

  Säkerställ att väggen inte har fukt i sig och att den håller för vikten från kakelplattorna. Om ytan ni ska sätta inte är torr måste ni antingen vänta eller använda er av en avfuktare. Sätter ni kakel på en fuktig vägg kommer ni att försegla in fukten och väggen kommer att mögla/ruttna.

  3) Stäng av all ström till området ifråga:

  Samt ta bort kåpor till uttagen.

  4) Tvätta av området som ni ska sätta kakel på och låt därefter torka:

  5) Applicera Fästmassa (Fix):

  Använd en tandad spade för att applicera fästmassa. storlek på "gluggarna" mellan tänderna på spaden är beroende på storleken på kökskaklet ni sätter. En tumregel är att arbeta med en yta som inte överstiger 1 x 1 meter för att undvika att fästmassan torkar ut. Vi kan rekommendera att arbeta med Multilätt Hängfix öppentiden är hela 90 minuter och produkten är väldigt flexibel att arbeta med, fixet är också ansett av många av de som arbetar professionellt som marknadens bästa hängfix.

  6) Sätta kökskakel:

  Börja med att sätta första kakelplattan centralt, använd en lätt vridande rörelse för att sätta plattan på plats. Ni kan använda fogkryss för att hålla plattorna på plats i ett konsekvent avstånd mellan kakelplattorna medan ni sätter. Efter att ni satt klart och fästmassan har torkat tar ni bara bort kryssen. Sätt plattorna rad för rad och bygg uppåt med samma metodik.

  7) Anpassning av kakel:

  Om ni behöver måttanpassa kakelplattan, använd en kakelskärare eller kakelsåg. Ytan som ni sågat vänder ni in mot väggen. Om ni lägger kakel runt ett uttag se till att kåpan täcker kanterna av den skurna ytan. 

  8) Torka av överflödig fästmassa:

  Efter att ni har satt färdigt kaklet i köket, torka av plattorna med en fuktig trasa och använd en "pinne" för att rensa mellan plattorna så att fogmassa kan appliceras dagen efter.

  9) Fogning:

  Efter att ni väntat ungefär ett dygn är det dags att foga med fogmassa. För väggar rekommenderar vi kakelfog alternativt multifog. Använd er av instruktionerna på er valda fogmassa för att blanda ihop fogen. Dra ut fogen diagonalt med en fogplatta i ungefärlig 45 gradig vinkel över plattorna, se till att fogmassan täcker samtliga fogar mellan plattorna.

  Efter ca 30 minuter dvs. fogmassan har torkat någorlunda tvättar ni av kakelplattorna med en fuktig svamp.  Därefter kan ni forma fogen med ett rundat föremål mellan plattorna om så skulle behövas, tvätta av plattorna igen därefter.

  10) Polering:

  Efter att fogen har torkat polerar ni ytan på kaklet med en torr trasa eller trassel.

  11) Sätt tillbaka kåpor till elutagen och sätt på strömmen

  Färdigt!

  Topplista
  Artisan Rose Mallow 6,5x20
  Artisan Rose Mallow 6,5x20
  747 kr
  Artisan Aqua 13x13
  Artisan Aqua 13x13
  747 kr
  Life Velvet Pink 11x25
  Life Velvet Pink 11x25
  878 kr 725 kr
  Antika Aktual Acero 6,5x25
  Antika Aktual Acero 6,5x25
  878 kr 725 kr
  Crackle Ocean Blue
  Crackle Ocean Blue
  824 kr
  Claire Aqua 11x25
  Claire Aqua 11x25
  747 kr 637 kr
  Portugal Retro
  Portugal Retro
  725 kr
  Provplatta i brevlådan
  Provplatta i brevlådan
  75 kr