08-6300028 info@kakelhornan.se
Kundvagn
Antal varor 0 st
Summa 0 kr
  Varumärken

  Badrumskakel - Sätta kakel i badrum

  /kakel/badrumskakel-tips-rad

  Badrumskakel - Samt tips för bastumsrenoveringen

  badrumskakel.jpg

  Badrumskakel - sätta kakel i badrum, en steg för steg guide

  Som förord vill vi starkt rekommendera att ni anlitar kvalificerad hjälp med att sätta ert kakel i badrummet. Badrum till skillnad från kök är klassificerade som våtrum och är därmed känsligare när det kommer till sättning av kakel.

  Den här guiden är därför utformad för att hjälpa er med materialanskaffning, hur ni hittar kvalificerad hjälp och vilka regler som gäller för hantverkare och företag när det kommer till våtrum.

  Är ni ute efter en guide i hur ni sätter kakel rekommenderar vi vår steg för steg guide i hur ni sätter kökskakel, den kan ni använda som utgångspunkt i alla miljöer.

  1) Uppskattning av materialbehovet för ert badrumskakel:

  Kakel:

  I badrummet mäter ni bredden gånger höjden på den yta ni vill sätta badrumskakel.

  En grundregel när det kommer till kakel är att räkna med ett ungefärligt spill på 10 % av upmätt yta för måttanpassningar och beskärning av kakelplattor.

  Om ni köper kaklet på egen hand är det en god idé att kontrollera samtliga kakelförpackningar för eventuella skador associerade med transport innan ni bokar tid med er hantverkare. Hantverkaren kommer att ta betalt för sin tid oavsett om han kan börja jobba eller inte.

  Kakel tillverkas i "batchar" och varje batch får en unik färgsättning, därför är det en god idé att spara ett par plattor utifall att ni får skador på kaklet i efterhand.

  Om ni ska byta en enstaka platta i badrummet gäller följande

  "Våta utrymmen: Här måste man även säkerställa att ett nytt tätskikt blir korrekt applicerat om det följer med den bortmejslade plattan samt att det nya får ett överlapp mot det befintliga tätskiktet i enlighet med tätskiktstillverkarens anvisningar. Detta är en komplicerad operation som inte alltid går att utföra. Det finns dock inget generellt förbud mot bryta och reparera ett tätskikt. Vi hänvisar till texten i den röda ruta på sid 3 i Branschreglerna BBV." (http://www.bkr.se/fragor-svar.aspx, 2013-06-11)

  Fix och Fog:

  Vår leverantör LIP har en bra förbrukningskalkylator när det kommer till att räkna ut hur mycket fixmassa och fogmassa som behövs till kaklet. Använd er av den gröna iconen nedan för att komma till kalkylatorn, före beräkning bör ni veta vilket kakel eller klinker ni ska använda och hur många kvadrat som ska sättas.

  Här kan ni hitta de LIP produkter som behövs för sättning av ert badrumskakel. Vad gäller fogmassa rekommenderar vi att ni använder er av kakelfog eller multifog, klinkerfog är "grövre" och avsedd för golvanvändning.

  Vattentätning:

  Det finns ett par alternativ för tätskikt i våtrum, för badrum i lägenhet eller hus rekommenderar vi LIP Foliesystem 25. Systemet är godkänt av branschorganisationerna GVK (Svensk våtrumskontroll) och BKR (Byggkeramikrådet).

  Kakel i badrum

  Räkna ut

  Materialbehov

  2) Hitta kvalificerade hantverkare:

  Branschorganisationern BKR (Byggkeramikrådet) har register för företag som har genomgått utbildning i Byggkeramikrådets Branschregler, BBV, och har därmed våtrumsbehörighet enligt organisationens regler.

  Dessa företag kan ni hitta här (klicka för att följa länken), enklast är att börja söka på er närort och utvidga söket om ni inte hittar ett företag som passar er. 

  Även GVK (Svensk Våtrumskontroll) har ett register på auktoriserade plattsättare i våtrum, dessa kan du hitta här (klicka för att följa länken).

  3) Branschregler:

  Även om ni hittar en hantverkare som känns rätt, kan det vara bra att ha koll på vad det är som gäller inom våtrum och sättning av plattor.

  Branschregler BKR

  (Nedladdat 2013-06-11, http://www.bkr.se/branschregler.aspx)

   

  Branschregler GVK

  (Nedladdat 2013-06-11, http://www.gvk.se/branschregler)

   

  4) Checklista för badrumsrenovering

  BKR har en checklista som vi anser är relevant för dig som privatperson för detaljer som inte är helt självklara, men som ändå är viktiga att ni är informerade om.

  Checklista för badrumsrenovering

  Tagen från Byggkeramikrådets hemsida

  (Nedladdad 2013-06-11, http://www.bkr.se/checklista.aspx)

  Topplista
  Artisan Rose Mallow 6,5x20
  Artisan Rose Mallow 6,5x20
  747 kr
  Artisan Aqua 13x13
  Artisan Aqua 13x13
  747 kr
  Life Velvet Pink 11x25
  Life Velvet Pink 11x25
  878 kr 725 kr
  Antika Aktual Acero 6,5x25
  Antika Aktual Acero 6,5x25
  878 kr 725 kr
  Crackle Ocean Blue
  Crackle Ocean Blue
  824 kr
  Claire Aqua 11x25
  Claire Aqua 11x25
  747 kr 637 kr
  Portugal Retro
  Portugal Retro
  725 kr
  Provplatta i brevlådan
  Provplatta i brevlådan
  75 kr