Det finns 439 produkter.
Kökskakel - Kakel Kök
kökskakel (Kakel Kök) som stänkskydd eller golv i kök
Köket är antagligen den yta i vårt hem vi spenderar mest tid i, det ställer krav på att ytskiktet vi använder till vägg och golv är både praktiskt och snyggt. Rent och fräscht kök får tummen upp från oss. Fördelarna med kakel och klinker är att keramik är mycket enkelt att hålla rent, dels på grund utav att finishen är väldigt lätt att torka av, dels för att ytskiktet är både fläck- och vattenresistent till skillnad från andra vanliga material som parkett och linoleum. Med klinker på golvet i köket behöver du inte tänka på underhållet.
Vanliga typer av kakel i kök
En fråga vi som arbetar i kakelbutiker ofta får är "Men vad sätter folk för kakel i kök nuförtiden?" Kökskakel är ofta slätt, vitt och grått, men det vanligaste är nog fortfarande Fasat Kakel med vinklade kanter eller Subway/Metro Kakel de andra vanliga stilarna beroende på designen utav köket är Gammaldags Kakel med oregelbunden yta och ofta lite grovhuggna kanter. Det sista året har Hexagon Kakel blivit väldigt populärt inte bara till kök utan även som Kakel Badrum
Storlekar på Kökskakel
När det kommer till storlekarna är vi svenskar relativt försiktiga av oss, 90% utav kaklet vi säljer till kök är någon kombination utav kvadratiska 10x10 - 15x15 eller rektangulära 7,5x15, 10x20. Vill ni få effekt kan ni även sätta stora plattor som löper antingen från golv till tak eller från bänkskiva till tak med obruten marmorering om ni väljer bort överskåpen. Större plattor har dessutom fördelen utav begränsad fog vilket gör dem väldigt lätta att rengöra.
Natursten, keramik eller komposit i köket
Här är det väldigt mycket upp till individen vad du själv föredrar, natursten är väldigt vackert men material som marmor och kalksten är inte helt oproblematiskt. Kalksten och marmor är poröst och känsligt för vätskor med låga PH värden som citrus och läskedrycker. Det går att göra problemet mindre genom impregnering utav stenen, men ska du ha marmor eller kalksten behöver du vara medveten om att det är ett levande material. Vill du ha utseendet men inte behöva tänka på underhåll rekommenderar vi kakel i marmorutseende (Marmor Kakel) eller klinker i kalkstensutseende (Klinker Kalksten). Om du har eller vill ha en bänkskiva i komposit(kompositskivor går att få i nästan vilket utseende som helst) kan vi tillverka stänkskyddet i samma material. Ta kontakt med vår köksdesigner (Kontakt kök) så hjälper han er med det.
Tips för hur ni själva kan sätta kakel i kök
1) Uppskattning av materialbehovet för kökskakel:
I köket mäter ni bredden gånger höjden på den yta ni vill sätta kökskakel på. En grundregel när det kommer till kakel är att räkna med ett ungefärligt spill på 10 % av uppmätt yta för måttanpassningar och beskärning av kakelplattor. Kakel tillverkas i "batchar" och varje batch får en unik färgsättning, därför är det en god idé att spara ett par plattor utifall att ni får skador på kaklet i efterhand. Om ni tar in hantverkare är det en god idé att kontrollera samtliga kakelförpackningar för eventuella skador associerade med transport innan ni bokar hantverkare. Hantverkaren kommer att ta betalt för sin tid oavsett om han kan börja jobba eller inte.
2) Kontrollera väggen som ni ska sätta:
Säkerställ att väggen inte har fukt i sig och att den håller för vikten från kakelplattorna. Om ytan ni ska sätta inte är torr måste ni antingen vänta eller använda er av en avfuktare. Sätter ni kakel på en fuktig vägg kommer ni att försegla in fukten och väggen kommer att mögla/ruttna.
3) Stäng av all ström till området ifråga Samt ta bort kåpor till uttagen.
4) Tvätta av området som ni ska sätta kakel på och låt därefter torka:
5) Applicera Fästmassa (Fix):
Använd en tandad spade för att applicera fästmassa. storlek på "gluggarna" mellan tänderna på spaden är beroende på storleken på kökskaklet ni sätter. En tumregel är att arbeta med en yta som inte överstiger 1 x 1 meter för att undvika att fästmassan torkar ut. Vi kan rekommendera att arbeta med Multilätt Hängfix öppentiden är hela 90 minuter och produkten är väldigt flexibel att arbeta med, fixet är också ansett av många av de som arbetar professionellt som marknadens bästa hängfix.
6) Sätta kökskakel:
Börja med att sätta första kakelplattan centralt, använd en lätt vridande rörelse för att sätta plattan på plats. Ni kan använda fogkryss för att hålla plattorna på plats i ett konsekvent avstånd mellan kakelplattorna medan ni sätter. Efter att ni satt klart och fästmassan har torkat tar ni bara bort kryssen. Sätt plattorna rad för rad och bygg uppåt med samma metodik.
7) Anpassning av kakel:
Om ni behöver måttanpassa kakelplattan, använd en kakelskärare eller kakelsåg. Ytan som ni sågat vänder ni in mot väggen. Om ni lägger kakel runt ett uttag se till att kåpan täcker kanterna av den skurna ytan.
8) Torka av överflödig fästmassa:
Efter att ni har satt färdigt kaklet i köket, torka av plattorna med en fuktig trasa och använd en "pinne" för att rensa mellan plattorna så att fogmassa kan appliceras dagen efter.
9) Fogning:
Efter att ni väntat ungefär ett dygn är det dags att foga med fogmassa. För väggar rekommenderar vi kakelfog alternativt multifog. Använd er av instruktionerna på er valda fogmassa för att blanda ihop fogen. Dra ut fogen diagonalt med en fogplatta i ungefärlig 45 gradig vinkel över plattorna, se till att fogmassan täcker samtliga fogar mellan plattorna. Efter ca 30 minuter dvs. fogmassan har torkat någorlunda tvättar ni av kakelplattorna med en fuktig svamp. Därefter kan ni forma fogen med ett rundat föremål mellan plattorna om så skulle behövas, tvätta av plattorna igen därefter.
10) Putsning:
Efter att fogen har torkat putsar ni ytan på kaklet med en torr trasa eller trassel.
11) Sätt tillbaka kåpor till ellutagen och sätt på strömmen
Grattis ni har nu kaklet köket på egen hand!
Om du har behöver hjälp finns vi på Kakelhörnan här för dig. I vår fysiska butik i Täby hjälper vi dagligen folk i närområdet som Solna, Danderyd, Bromma, Vallentuna, Sollentuna, Kista, Åkersberga, Vaxholm och Österåker. Vår webbshop finns tillgänglig för dig året om där du hittar kontaktuppgifter till oss.